671
Podziel się

Pośród tysiąca decyzji w czasie przygotowań do ślubu i wesela, znajduje się także jedna dotycząca jakie słodkie dodatki podać w czasie wesela.

W przypadku potraw gorących i przystawek zwykle pozostajemy tradycjonalistami, dlatego nadal króluje rosół z kury, bigos, strogonof i barszcz czerwony. Natomiast ze słodkości podawany jest głównie tort i jakieś ciasta stojące od kilku już godzin na stołach. I tutaj można trochę zadziwić swoich gości, przypominając o wyrobach cukierniczych z minionych lat.

wesele Można w rogu sali, gdzie stoją stołu dla biesiadników utworzyć słodkie miejsce wspominkowe. Z tysiąca możliwości można wybrać maszynę do wyboru waty,cukrowej, lecz w tym przypadku warto poprosić o osobę do jej obsługi, by rozbawieni weselnicy nie poparzyli się płynnym cukrem. Świetnym pomysłem są także koszyczki z kandyzowanymi i suszonymi owocami, orzechami w czekoladzie, słojami z lentilkami, czy świeżymi owocami, które po nabiciu na patyczek można maczać w płynnej białej i mlecznej czekoladzie.

Czasem państwo młodzi wynajmują powracające do łask saturatory z gazowaną wodą z sokiem lub bez. Jeśli myślą przewodnią ślubu i wesela są minione lata PRL, warto to podkreślić także na wysyłanych do oczekiwanych gości zaproszeniach ślubnych. Dzięki możliwościom technicznym, można użyć dawnych czcionek, papieru by wrażenie było jak największe. Oczywiście idąc za ciosem należy stworzyć również odpowiednią do ówczesnych czasów treść zaproszenia, w duchu Gierka i reszty. Tak przygotowane zaproszenia pozwolą mieć przyszłym gościom pojęcie o duchu uroczystości i kto wie, być może będą partycypować w przygotowaniach przynosząc, wykopane ze strychów i piwnic stare zdjęcia, gazety i urządzenia, by jeszcze bardziej uatrakcyjnić wesele, wszystkim jego uczestnikom.

Tagi dla tego wpisu