948
Podziel się

Pewnie wielu z nas słyszało rozmowy ciotek i wujków dotyczące organizacji wesela kogoś z rodziny. Komentują oni wszystkie elementy uroczystości ślubnej i przyjęcia, a szczególnie lubianym przez nich tematem jest menu weselne. Jeśli zdarzyło się, że posiłki były po prostu przeciętne, wspomniani komentatorzy nie pozostawią na weselu suchej nitki.

„Za mało mięsa na stołach”, „ciasta drugiej świeżości”, „niewielki wybór napojów” i jeszcze wiele innych opinii możemy usłyszeć z ich ust. Jeśli myślimy o organizacji własnego przyjęcia weselnego i chcemy uniknąć nieprzychylnych ocen i krytycznych uwag rodziny i znajomych, możemy zastanowić się albo nad skorzystaniem z usług kulinarnych w sprawdzonych lokalach, albo (choć opcje te się wcale nie wykluczają) też zaserwować gościom coś naprawdę wyjątkowego.

Tradycyjne menu weselne (choć oczywiście jest to silnie uzależnione od regionu kraju) zwykle zakłada rosół, obfite drugie danie z dużym wyborem mięs oraz deser (lody, musy itp.). W ciągu dalszej zabawy goście mogą częstować się przekąskami tzw. zimnej płyty, a następnie podawana jest kolacja na gorąco (może to być spaghetti, pieczone prosię i wiele innych). Pod koniec zabawy, koło godziny drugiej lub trzeciej serwowany jest często barszcz z krokietem, jako posiłek dla najbardziej wytrwałych gości. Obowiązkowym elementem menu weselnego jest również tort – podawany jest on zwykle jeszcze przed gorącą kolacją. Wymieniony zestaw jest najbardziej podstawowy – od naszej wyobraźni i możliwości lokalu zależy co ciekawszego możemy zaproponować naszym gościom.

sala weselnaZamiast zwykłego rosołu możemy uraczyć gości zupami typu krem (np. borowikowy a może brokułowy z migdałami?), a na drugie danie zaserwować im wykwintne mięsa i ryby, niekoniecznie zwykły kotlet schabowy czy udko z kurczaka. Deser również może powinien być zaskakujący – puree z malin na gorąco z pewnością zrobi większe wrażenie niż trzy gałki lodów waniliowych podane w pucharku z parasolką.

W przypadku kolacji na gorąco możemy nie tylko zaproponować gościom tradycyjnego prosiaka, ale cały zestaw chłopskiego jadła (z różnymi rodzajami mięs, ogórkami kiszonymi, smalcem, serami itp.). Doskonałym pomysłem na wzbogacenie weselnego menu jest także zorganizowanie fontanny czekoladowej, w której goście będą mogli moczyć owoce. Taki deser jest nie tylko bardzo efektowny i pyszny, ale sprawi także mnóstwo uciechy najmłodszym z gości. Ciekawą propozycją może być również wynajęcie baristy lub barmana, który przez pewien czas (dwie-trzy godziny) będzie nie tylko raczył gości doskonale przyrządzonymi napojami, ale także zaskoczy ich swoim kunsztem.

Musimy pamiętać, że jakość, rodzaj, wielkość porcji oraz ilość posiłków serwowanych w trakcie weselnej zabawy w bardzo wyraźny sposób wpływają na cenę. Wybierając pomiędzy różnymi zestawami potraw proponowanych przez lokale z pewnością zauważymy, że ceny różnią się nawet o kilkadziesiąt (i więcej!) złotych od osoby. Wesele jest jednak raz w życiu – może więc warto zaszaleć i zaskoczyć gości nie tylko zabawą do rana, ale także wspaniałym jedzeniem?

Tagi dla tego wpisu